Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną. Natomiast jeśli zapomniałeś to przelicznik jest mniej więcej taki: Mięsa (zarówno gotowane jak i smażone) pomnóż razy 1.52 Kasze, ryże (po ugotowaniu) podziel przez ok 2.8 Warzywa po obróbce ważą mniej więcej tyle samo co przed Serio?
Widze ze surowe jaja to zle rozwiazanie, chociaz nie ukrywam ze picie jaj jest wygodniejsze i szybsze niz jakakolwiek obrobka termiczna...ale chyba bede musial zaczac gotowac, w koncu nie moge sie narazac na jakies straty w przyswajalnosci :)
Temat fajny tylko jest pewien problem działu doping a mianowicie ,nastoletnie chłopaczki które ledwo uzbierały na paczke rosyjskiego metanabolu i wydanie 300-400zł na diete to mission impossible. Skupmy sie na nich może najbardziej bo to najbardziej palący problem Po pierwsze trzeba okreslic jakim jestem typem człowieka .Czy sucharkiem z chudym [...]
Tak jak wyżej. Dobrze przeprowadzona obróbka termiczna nie powinna zmniejszać jakości całego dania, a już na pewno nie na tyle, aby miało to jakieś konkretne znaczeni w kontekście całej diety. W końcu cała dieta to posiłek za posiłkiem, jakby nie patrzeć. Zwróciłbym uwagę na olej kokosowy, jak i inne tłuszcze do smażenia, bo też różnie się je [...]
Ziemniaki i inne produkty ważymy przed obróbką termiczną , wafle od czasu do czasu, ten posiłek z sokiem mogłeś bardziej zbilansować, albo dorzucić gdzieś ;-)
Jak Flex. Na pierwszy rzut oka rzuca się zbyt wysoka podaż białka. Tak wysoki pułap nie pomoże, a wręcz ograniczy budowę masy mięśniowej. Wpisuj surowe produkty/ważone przed obróbką termiczną, nie surowe. Osobiście uszczupliłbym ilość posiłków do 4-5, takie podjadanie może jedynie dezorganizować dzień oraz nie spełniać wymagań ustrojowych w [...]
Słonecznik nie jest najlepszym źródłem tłuszczy, szynki wymień na np. pieczone mięsko, możesz też zronić to w formie kanapki. Chleb zostawiłabym w jednej porcji. W Ostatnim posiłku nie napisałeś co to za chleb? Produkty ważysz przez obróbką termiczną (mówię też o mięsie) czyli nie gotowana pierś z kurczaka, tylko "mięso z piersi z kurczaka" ;-) to [...]
Monkey mi się wbił ;-D Nie mogę edytować ;-D Białko bym celowała niżej 150g około, węgle 100g (1,5g na kg mc) i reszta węglowodany. Ryż biały wymień na basmatii, paaboliczny. Kotlet schabowy panierowany, panierkę wywal. Chleby supermarketowe to kiepskiej jakości pieczywo. Głęboko mrożone. Takżę wymień na jakieś pewne z piekarni. Ziemniaki jak i [...]
jaja smaz na teflonie, bez dodatkow jak juz musisz. oliwa podczas podgrzewania robi sie mniej zdrowa, nalezy do olei tloczonych na zimno, wszelkiego rodzaju obrobka termiczna powoduje utleniania chocby omegi 3
Witaj, Do dziennika dodaj sobie wszystkie składniki , jak zjesz prze cały dzień to nie ma żadnej filozofii tylko wklepujesz przed obróbką termiczną . Pozdrawiam
wywal; te carbo po co to :D Kolacja też bez sensu wpisuj produkty przed obróbką termiczną Urozmaicaj Daj do kolacji węglowodany W śniadaniu brakuje białka pełnowartościowego
Pytanie jakie wyszło Ci zapotrzebowanie? Pasuje Ci jeść 6 posiłków? Nie masz wrażenia, że cały czas jesz? :-) Tzn pytam z ciekawości, bo to może stanowić problem dla niektórych, a nie zdają sobie sprawy, że można jeść np.4 posiłki ;-) I też będzie ok. Na kolację dodaj węglowodany, nie trzeba jeść twarogu w ostatnim posiłku, ryż biały wymieniaj na [...]
A co z białkiem, jak to jest z tą obróbką termiczną? Jak z wyliczęń wychodzi mi 160g to jak będzie na świeżo 180g to będzie dobrze? bo to 20g to będą straty? Czy dobrze myśle czy nie? a może zejść z białkiem do 25g na posiłek?
Obróbka termiczna zmniejszy nieco przyswajalność (o reakcji milarda już ktoś napisał), wydłuży kinetykę (tempo wchłaniania) i pozbawi serwatkę aktywnych mikropeptydów. Trochę szkoda tego białka do takich eksperymentów kulunarnych. Ja robiłem omlety z EGG.